Φανή Τερζόγλου η συγγραφέας των αιώνια έφηβων

Φανή Τερζόγλου η συγγραφέας των αιώνια έφηβων

Φανή Τερζόγλου η συγγραφέας των αιώνια έφηβων

Φανή Τερζόγλου τη λένε. Είναι συγγραφέας και μου κίνησε το ενδιαφέρον
απ την πρώτη στιγμή που έπιασα στα χέρια μου βιβλίο της.
Επικοινώνησα μαζί της για πρώτη φορά δυο χρόνια πριν. Δεν έχουμε συναντηθεί δια ζώσης.
Εγώ Αθήνα και η Φανή στην Ξάνθη παρόλα αυτά αναπτύχθηκε μια εξ αποστάσεως δυνατή φιλία.
-Φανή από πότε γράφεις και πόσα βιβλία σου έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα? πότε κατάλαβες πως σου αρέσει να γράφεις και πως έγινε να έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα επτά συνολικά βιβλία σου.
– Γωγώ μου,σε ευχαριστώ για την συνέντευξη και στέλνω τα φιλιά μου σε όλους τους αναγνώστες σου
Δεν θα το πιστέψεις αλλά άργησα πολύ να το πάρω απόφαση να…εκδοθώ.

Το πρώτο μου βιβλίο η Μπέτυ Ρουμπέτη και το Νησί του χαμένου Θρύλου παρέμεινε σε ένα συρτάρι για μια δεκαετία. Το διάβαζα στην κόρη μου, που ήταν μικρή τότε ,τα βράδια για να κοιμηθεί .

– Άργησες Φανή μου όντως.Τελικά όλοι χρειαζόμαστε ένα “σκούντημα” για να πάρουμε μπροστά ή να ξεκολλήσουμε από τις φοβίες και τις αναστολές μας ώστε να τολμήσουμε να κάνουμε το μεγάλο βήμα!
Πώς το έκανες εσύ;
– Θα σου φανεί λίγο περίεργο αλλά έτσι ακριβώς έγινε.Το άτομο που με παρότρυνε να στείλω σε εκδοτικό οίκο ήταν η βιβλιοπώλης της γειτονιάς μου που και η ίδια είναι συγγραφέας. Σχεδόν με μάλωσε που δεν είχα στείλει κάπου την ιστορία μου.
Και για αυτό θεωρώ τη Δήμητρα Πυργελή και επίσημα…νεραϊδονονά μου!.
Με παρότρυνε και η μεγάλη μου κόρη και το έστειλα σε τρεις εκδοτικούς. Έτσι προέκυψε η πρώτη έκδοση και κατόπιν η σειρά βιβλίων με ηρωίδα τη Μπέτυ Ρουμπέτη.


– Μια μικρή ναυαγός η ηρωίδα σε τρία βιβλία περιπέτειες,με πολλές ανατροπές ,συγκίνηση που διαπραγματεύονται και τις ανθρώπινες σχέσεις,καθώς η ορφανή από γονείς ηρωίδα βρίσκει στο πρόσωπο μιας μοναχικής νοσοκόμας την αγάπη και τη στοργή που χρειαζόταν.

Και ας μην ξεχάσουμε την πανέξυπνη γάτα Λουκία που με το δαιμόνιο μυαλό της καταφέρνει σε τρία βιβλία να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών

Κοιτάζω πως από τις εκδόσεις Ψυχογιός έχει βγει και ένα άλλο βιβλίο με τον ευφάνταστο τίτλο Η Φρου Λαφάν στην υπηρεσία του στέμματος!
– Ναι…μια έφηβη μετατρέπεται άθελά της σε υπερκατάσκοπο σώζοντας το πολυτιμότερο αντικείμενο…το στέμμα δηλαδή της Βασίλισσας Ελισάβετ!

– Περιπέτειες, θρύλοι,μυστήρια και επιστημονική φαντασία και μια εξωγήινη ,στο τελευταίο σου βιβλίο την Πανδώρα που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από τις εκδόσεις Λυκόφως. Πού βρίσκεις τόση φαντασία τόσες ιδέες για όλα αυτά που γράφεις;
– Γωγώ μου, είμαι άνθρωπος που γενικά πλήττω εύκολα και δεν με λες και πολύ κοινωνική ή η ψυχή της παρέας.

Πάντα έτσι ήμουν και μάλιστα είχα φάει και πολύ bulling στο σχολείο όταν ήμουν μαθήτρια

Μη έχοντας λοιπόν εκείνη την εποχή πως να περάσω το χρόνο μου ,έγραφα μικρές ιστοριούλες και τις μοιραζόμουν με τη διπλανή και φίλη μου για να διασκεδάζουμε όταν τα άλλα συνομήλικά μας τα άφηναν οι γονείς μου να πάνε τότε στις disco για διασκέδαση. Ναι είμαι αρκετά παλιά …κι εγώ χαχα !!!
Μεγαλώνοντας έγινε ανάγκη έκφρασης.

Πλένοντας πιάτα μπορεί να μου έρθει μια ιδέα και να μην με αφήσει να ησυχάσω μέχρι να την καταγράψω! Πιστεύω πως έτσι κάπως λειτουργούν και οι υπόλοιποι συγγραφείς

Βέβαια κάποιοι άλλοι όπως στη δική σου περίπτωση με το Μ ΑΓΑΠΩ ,καταθέτουν προσωπικές εμπειρίες από καταστάσεις που βίωσαν, σκέψεις και τις μοιράζονται με τους αναγνώστες τους.
Στη δική μου περίπτωση αυτά έρχονται συγκαλυμμένα καθώς κάποιοι χαρακτήρες και περιστατικά στα βιβλία είναι εμπνευσμένα από αληθινά περιστατικά αλλά φυσικά περιπλέκονται με τη φαντασία και το χιούμορ ώστε να διασκεδάζω πρώτα εγώ που τα γράφω και έπειτα οι αναγνώστες μου.

– Δηλαδή Φανή μου είναι χόμπυ σου όλο αυτό αλλά και ανάγκη να εκφραστείς. Και το συνδυάζεις περίφημα.
Στο εικονογραφημένο παραμυθάκι σου  “,Ο Κέκε μαθαίνει καλούς τρόπους”,είδα πως έχεις βάλει μέσα και το στοιχείο της συμπεριφοράς ,της συμβουλής με τόσο διασκεδαστικό τρόπο.Περνάς μηνύματα ανώδυνα και δεξιοτεχνικά στα παιδιά.
Ποια είναι αλήθεια η σχέση σου με τα παιδιά;
– Πέραν του ότι είμαι μαμά δύο κοριτσιών ,βρίσκομαι αρκετά με παιδιά αφού το επάγγελμά μου,είναι να διδάσκω μουσική.
Αγαπώ τα παιδιά και τα βλέπω μέσα στα σχολείο σε πολλές εκφάνσεις της ζωής τους ,χαρά λύπη, ενθουσιασμό.

Αρκετές φορές διαπιστώνω πως λείπει από την εκπαίδευση τους κάτι πολύ βασικό η συναισθηματική καθοδήγηση και η ικανότητα να διακρίνουν τι είναι καλό και τι όχι.

– Φταίνε οι γονείς,φταίει το σύστημα;Τι πιστεύεις πως θα έπρεπε να συμβεί ώστε η νέα γενιά να τα καταφέρει καλύτερα από εμάς;
– Θεωρώ πως ζούμε σε μια εποχή απάθειας. Λόγω της τεχνολογίας ,της κρίσης, της αδιαφορίας μεταξύ των ανθρώπων έχουμε απομακρυνθεί από το συναίσθημα και ίσως από τη σωστή κριτική ικανότητα.
Γι αυτό και μέσα στα βιβλία που γράφω οι ανθρώπινες σχέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο .

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα ήταν καλό να αφουγκράζονται περισσότερο τις ανάγκες των παιδιών και η γνώση που μεταδίδουν να μην είναι στείρα και απρόσωπη αλλά να προσπαθήσουν να μπουν και στην ψυχολογία των παιδιών.Κάτι που φυσικά χρειάζεται υπομονή ,πραγματικό ενδιαφέρον και γερά νεύρα σε ότι αφορά τους έφηβους που λειτουργούν συνήθως επαναστατικά.

– Επαναστατικά…χμ!!! Φανή επαναστάτρια εσύ? Εκπέμπεις μια …χαλαρωτική ηρεμία θα έλεγα.
-Γενικά θα με χαρακτήριζα φιλήσυχο άνθρωπο.
Είμαι ο τύπος που δεν θα σε ενοχλήσω,θα προσπαθήσω να εξομαλύνω έναν καυγά να διορθώσω μια στραβή κατάσταση ώστε να καταλήξει …ειρηνικά. Όμως αν θυμώσω ή κάποιος επιμείνει να με προσβάλει ή να αδικήσει κάποιον που αγαπώ,τότε μπορεί να γίνω άλλος άνθρωπος.
Είμαι υπομονετική αλλά με …όρια!

– Είδα στο βιογραφικό σου πως μεγάλωσες στη Θεσσαλονίκη στην Ξάνθη πως βρέθηκες; Μυρίζομαι ερωτική μετανάστευση…
– Με πήρες λοιπόν μυρωδιά! Ο σύζυγος είναι από Ξάνθη και σπούδαζε Θεσσαλονίκη. Έτσι …μοιραία κι εγώ εγκατέλειψα την όμορφη συμπρωτεύουσα και ζω εδώ και 25 χρόνια στην Ξάνθη.
– Μας ετοιμάζεις κάτι καινούριο συγγραφικά;
-Ο εκδότης μου και οι αναγνώστες της Πανδώρας ,περιμένουν τη συνέχεια της ιστορίας δεν θέλω να τους απογοητεύσω. Πλέκω την ιστορία και είναι κάτι που απαιτεί χρόνο καθώς οι ήρωες δε μένουν στάσιμοι μα εξελίσσονται μέσα από την αφήγηση και χάριν αυτής.Υπάρχουν άλλες δύο ιστορίες “ανοιχτές” μέσα στον υπολογιστή αλλά η καθημερινότητα με τις υποχρεώσεις της δεν αφήνει πολλές φορές περιθώρια για την αγαπημένη μου ενασχόληση.
– Φανή μου χαίρομαι που τα είπαμε και μας δόθηκε η ευκαιρία να κουβεντιάσουμε και να σε γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από αυτή τη συνέντευξη.Μια τελευταία σου κουβέντα,συμβουλή προς τους φίλους μας κι αναγνώστες σου;

– Να μη σταματήσουν να ονειρεύονται και να μην τα βάζουν κάτω αν πάει κάτι στραβά.
Ο καθένας μας κρύβει έναν ήρωα μέσα του και για αυτό…Μ ΑΓΑΠΩ

Gogo Tsakoyani 

 

Φανή Τερζόγλου η συγγραφέας των αιώνια έφηβων

Φανή Τερζόγλου η συγγραφέας των αιώνια έφηβων

Η Φανή Τερζόγλου γεννήθηκε στη Γερμανία .Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη όπου και σπούδασε Μουσική.
Ζει μόνιμα με την οικογένειά της, στην πόλη της Ξάνθης
Εργάζεται σαν καθηγήτρια μουσικής ενώ παράλληλα γράφει βιβλία για παιδιά και ενήλικες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twelve + one =